2010. augusztus 20., péntek

Gyerekszáj

Meghatározás: "A köznyelvben gyerekszájnak nevezzük azokat a gyermeki mondásokat, amelyekre mi felnőttek -szülők, pedagógusok- valamilyen okból felfigyelünk, rácsodálkozunk.
A gyerekmondások, gondolatok, emlékezetesek, mert a felnőtt szemében szellemesek, meglepőek. Néha nagyon tanulságosak is."

A minap tudatosult bennem, hogy le kell jegyeznem a nagy "aranyköpéseket", amiket a gyerekek mondanak, mert el fogom felejteni...
Egyelőre még csak Nándi szavait tudom idézni, Csonginak max az édes halandzsáit, pl:Túró Rudi= tututitáti, uborka=ubudi, tűzoltó autó= duna-autoauto, fűnyíró=tunyijó, helikopter=hepotiti. Érdekes, mert Nándi sokkal érthetőbben beszélt, igaz, sokkal később kezdett el szövegelni. Nála csak egy halandzsára emlékszem: sokáig nem tudtuk megfejteni, mi az az "éjszaka jujában" Mondtunk rá mindent, éjszaka ruhában(???) de csak nem akartunk egyezségre jutni. Mígnem egyszer a híradó után az időjárásjelentés közben mondta, szinte a meteorológussal együtt: éjszaka jujában=éjszakai órákban.

Node a klasszikus gyerekszájhoz (remélem, hamarosan bővülni fog):

A strandoláskor kiázott Nándor lába, érzékenyebb is lett és rálépve egy kavicsra, felszisszent, hogy fáj.
-És szerinted miért fáj???- kérdeztem én, olyan tudálékos hangsúllyal, hogy na, majd most jól megmondom neked, hogy hamarabb ki kellett volna jönni a medencéből.
-Hát mert már úgy öregszem. -sóhajtott sajnálkozva...

Nem sokkal húsvét előtt született Nimi. Locsolkodni csak Csabi és Nándi mentek. Csabi nagynénje búcsúzáskor odaadott Nándinak 3 csokitojást:
-Ez a tied, ezeket pedig vidd el Csonginak és Nimródkának.
-Dehát neki nincs is foga - jegyezte meg a nagyfiam okosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése