2019. november 25., hétfő

4 nap a sarkkörön túl - Tromso 1.

Avagy képes beszámoló norvég utazásunkról több részletben. Rengeteg kalandunk volt, csodás élményekkel gazdagodtunk, nem is tudom egy bejegyzésbe sűríteni mindet, így minden nap megosztok veletek egy-egy szeletkét.
-a rénszarvas etetésről
-a sarki fény túráról
-fjordos hajózásról
-tromsoi sétánkról
-és hasznos infokról, amik utazóknak jól jöhetnek.

Az utazom.com-nál fizettünk be utazásra+szállásra és az Aurora Borealis túrát is ők foglalták. Az összes többi programot magunknak intéztük. A rénszarvas etetős programot például a visittromso.no oldalon. Igazából ezen az oldalon rengeteg hasznos info van, sőt, lehet foglalni szállást, vagy bérelni akár meleg ruházatot is.
Én a Tromso Arctic Reindeer által szervezett programot választottam és kártyával előre kifizettem. Kaptunk róla visszaigazoló vouchert. Péntek reggel 10-kor indultunk 2 nagy busszal a közeli farmra. Gyors ismerkedés és eligazítás után (mit csináljunk és mit ne csináljunk) meg is kaptuk a vödröket tele rénszarvasnak való "táppal" és kirajzottunk a szabadba. 
A rénszarvasok nagyon cukik, igazából csak a kajára mennek, ha kiteszed a vödröd, tuti jön 1-2-3, ropogtatnak kicsit, aztán arrébbállnak. Ha jön egy éhesebb, akkor arrébbtoszigálja a már ottlévőt, de nem agresszívak egyébként. 
Etetés közben ha kiürült a vödröd, kaphatsz másikat, vagy bemehetsz felmelegedni a számi faházba, a csomaghoz tartozik az ingyenes forrócsoki, tea, keksz és egy ebéd, ami rénszarvas ragu vagy vegáknak paradicsomos tészta. Volt, aki olyan programra fizetett e, amiben benne volt rénszarvas-szánozás is, nahát ez nem nagyon vonzott minket és ránézésre nem is volt nagy szám, úgyhogy nem bánjuk, hogy kimaradt.
Etetés (szarvasok és emberek kajálása) után mind bementünk a nagy jurtaszerű faházba, ahol körbeültük a tüzet és egy számi hölgy mesélt a kulturájukról (előtte még röhögtünk, hogy vajon olyasmi lesz-e, mint a hortobágyi karikásostorcsattogtatás, de) annyira közvetlenül, oldottan és jó humorral mesélt, hogy a végén még a közös éneklésben is benne voltunk. Mesélt a szarvasokról: az ott lévők mind vad rénszarvasok és csak télvíz idejére vonulnak be, mert tudják, hogy ott kapnak kaját és védve vannak a ragadozóktól, valamint az ottlévő szarvasok 90%-a vemhes nőstény.
A program 4 órás volt, semmi rohanás, semmi kötelező dolog, viszont sokat sétáltunk, pihentünk és minden kérdésünkre jókedvűen válaszoltak (minimális angol tudás viszont elengedhetetlen).

Folyt.köv. a következő kalanddal :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése