2020. május 12., kedd

Geocachingről

Azt hittem, írtam már részletesen a geocachingről, de most úgy látom, még nem.
Szóval, ez egy kincskeresős játék. Valaki 
-elrejt egy adott helyre egy ládát, benne egy tájékoztatóval (amiben leírja, mi ez a doboz, hogy a véletlenül megtalálók se dobják szemétbe környezetvédelem felkiáltással) 
-a leírás mellé tesz egy kis jegyzetfüzetet, amibe kedves szavakat hagyhatunk. A jegyzetfüzetben (logbooknak hívjuk egyébként) egy jelszót is feltüntet, ezzel lehet jeleni a geocaching.hu oldalon, hogy tényleg megtaláltad
-a dobozkába apró ajándékokat is rejt, amiket a megtaláló kivehet, cserébe viszont új ajándékot kell tennie (kulcstartó, játék, hűtőmágnes stb)
-a rejteket gondosan álcázza, feljegyzi a pontos koordinátáit és a geocaching.hu oldalon kiteszi, mint kereshető ládát. Leírja, kb milyen útvonalon lehet megközelíteni, milyen látványosságokat, érdekességeket (adott esetben műemléket, várromot) lehet látni útközben, tesz fel képeket és a láda pontos koordinátáit is közzéteszi. Néhány évvel ezelőtt ezt a játékot direkt erre a célra gyártott gps vevő készülékekkel játszották, (én mondjuk régen is csak kinyomtattam a leírást), ma már okostelefonnal ez is egyszerűen megoldható, és a megtalálók néha egész jó, segítő képet is feltesznek, amivel könnyebbé válik a keresés.

Az oldalon térkép alapján is lehet közelben lévő ládát keresni

Vannak egyébkét virtuális ládák is, ahol csak az adott helyen (táblán, szobron, stb) elrejtett betűket, számokat kell helyes sorrendbe rakni, ilyenkor nincs ajándék, maga a keresés és a kirándulás a jutalom. és vannak multiládák is, ahol több pontot kell meglátogatni, de rejtett doboz csak az utolsónál van (viszont ahhoz, hogy azt megtaláljuk, az előző helyeken elrejtett kódokat kell megfejteni)

Ha valaki kedvet érez kincset keresni, akkor keresse fel bátran a https://www.geocaching.hu/maps.geo?id=magyarorszag oldalt. Itt fenn lehet a térképek között keresgélni, kicsit nagyobb felbontásban is.

Jó játék,  érdemes akár ez alapján is kirándulóhelyet választani.

1 megjegyzés: