2013. szeptember 29., vasárnap

Idei termésünk

Minap reggel, ahogy pakoltam a saját hársfa-termésünket a teatojásba (reggeli teát készítendő), eszembe jutott, hogy még nem is írtam az idei terméseinkről. Pedig jó évünk volt-van!
Bár az év eleji hideg, fagyos, márciusi havas időjárás miatt féltettük, volt jóóóó sok sárgabarackunk (még úgy is, hogy 1 hatalmas fő ágat le kellett vágnunk, mert moniliás lett) 
Idén "szüreteltünk" először a hársfáról. Egy cipősdoboznyi virágot sikerül leszednem, meg is szárítottam, már abból főzök teát.
Már tettem korábban képet az őszibarack fáról. Hiába támasztottuk ki az ágait, a rengeteg barack miatt letört az egyik nagy ág. Végülis 3 kisebb üveg dzsem-et tettem el, még 1 üvegnyit felbontva hagytam (el is fogyott azóta) és persze nyersen is ettünk jó nagytálnyit. (vagy kettő nagytálnyit) 
Tavaly ültettem a szedret, 4ből 2 tő fogta meg és az egyiken termés is volt idén, igaz, csak 3 szem. 
A szilvafánk, ami magonc, még a telekkel együtt vettük, idén rengeteget termett. Főztünk belőle dzsemet és eszegettünk is belőle.
A szőlőtőkéink szépen növekednek, a pergolára futtatom őket. Rengeteg fürtkezdemény volt rajta, Csabi kb a felét leszedte, hogy be is tudjon érni. Kicsit korán nekiestünk, már augusztusban elkezdtük leszedni, de igazán mézédes most szeptember közepére lett.

Az almáink egy része még fán van, de ebből is olyan sok termett az idén, hogy ki kellett támasztanunk az egyik ágat. Nagyon finomak, minden nap szedünk párat.

Minden évben megfogadom, hogy csak 2-3 tő paradicsomot veszek, aztán végül mindig több lesz. Idén 3-3 tő palántát vettem koktélból, futósból és lucullusból. Jövőre tényleg kevesebb is elég. Rengeteget szedtünk/szedünk, még úgy is, hogy Nimród kb a felét még zölden leszedi és átdobálja a szomszéd kutyának.
Tavaly 1 szem diónk lett, azt is a kutya ette meg, mert mire hazaértünk hétvégéről, lepottyant, a kutya megtalálta és ki is bontotta magának... Idén viszont 10-15 érik/érett már szedegettük és még mindig van a fán.
Na és a gomba. Épp azon beszélgettünk az ősz és az esős idő kezdetén a Zurammal, hogy idén nem is nagyon tudtunk gombát gyűjteni még a mögöttünk lévő réten sem. Viszont a kertünkben a nyáron megjelent egy eddig ismeretlen gomba, amit bevittem Pestre bevizsgáltatni és kiderült, hogy kerti rétgomba és ehető, sőt finom. Meg is főztük még aznap. Aztán most, hogy jöttek az esők, szép számmal bújtak ki a kertben a rétgombák mellett a csiperkék is. Minden nap 2-3 db gombát hoztam be a kertünkből. Múlt héten Zuram kiment megint a rétre, de nem nagyon talált csak egy zsebre való szegfűgombát. Aztán rá két napra épp arra vitt az utam, gondoltam megállok az út szélén, hátha nekem nagyobb szerencsém volt. Találtam is pár szegfűgombát, szedtem a tenyerembe, aztán továbbálltam és néhány méter múlva ismét megálltam. És akkor gombákat szedtem, hogy komolyan majd kiugrottam a bőrömből. Egy nagy vödörnyi csiperkét szedtem (a szegfűgombákkal akkor már nem is foglalkoztam). A nagy vödörnyinek a felét kb kidobtam a kert végébe, mert kukacosnak találtam. Így végül 2 hatalmas tálcányi kalapot tettem a kandalló tetejére kiszárítani. A két nagytálcából végül egy fél tálcányi lett, mert minden nap ki kellett dobnom 1-2 kalapot (tanulva a tavalyi esetből, amikor későn néztünk a tálcára és a kukacok felzabálták a gombáinkat) De ezeket is kint hátul a kertben szórtam szét, remélhetőleg ők meg szétszórják a spóráikat.

A fűszernövényeinkre nem térek ki részletesen, csak annyit, hogy a tárkonyt metszőollóval kell ritkítani, a rozmaring sok éves sikertelenség után végre áttelelt és kisebb bokorrá nőtt, a bazsalikom is szépen bírta a nyarat, az oregánó pedig a sziklakert mellett a paradicsomoknál is kiírthatatlan. A zsálya vegetál, reméljük, jövőre kikupálódik.
És végül egy őszi tál a pénteki termésről:


2 megjegyzés:

  1. Ezt örömmel olvastam. Az erdélyi élményeim jutottak eszembe. Ott is mindent gyűjtögetnek, elteszik a kemény tél idejére.

    VálaszTörlés