2015. április 30., csütörtök

Az első

Kérem a fanfárokat: mai nappal túlestem életem első önkéntes véradásán.

Anno alig vártam, hogy 18 éves legyek és adhassak vért. És frappánsan kifejezve vérig voltam sértve, mikor közölték velem, hogy menjek haza, mert nem vagyok 50 kg... Aztán halogattam a dolgot: mikor már elértem a minimumként megszabott testtömeget, akkor vagy terhes voltam, vagy szültem, vagy dolgoztam és csak ezért nem akartam szabit kivenni. 
Most viszont a cég fél napos extra szabadságot engedélyez (mentesülés munkavégzés alól címszóval), ha írásban igazolom, hogy véradáson voltam. 

Kicsit izgultam, hogy mi lesz, ha megint hazaküldenek, és a doktornő vissza is kérdezett, hogy biztos-e az a bediktált 53 kg, de végül nem akadékoskodott tovább. A csoki, víz, vásárlási utalvány és ajándék instant snack leves mellett extra figyelmet is kaptam: az egyik ápolónő csak velem foglalkozott (mint első-véradóval), sűrűn kérdezte, jól vagyok-e, leült mellém, úgy adminisztrált és pihennem is többet kellett mint a mellettem lévő rutinosnak (ő később jött és hamarabb ment) Utána semmilyen "mellékhatást" nem éreztem, nem szédültem, nem voltam kótyagos, nem éreztem rosszul magam, igaz, kb 6-7 óra elteltével kezdtem tompulni, de nem jobban, mint egy pörgősebb nap után.


1 megjegyzés: