2010. augusztus 17., kedd

Blogháttér

Egy kis blogszerkesztési gyakorlat következik.
Mivel nyilvános a blogom, gondoltam, megosztom az eddigi tapasztalataimat, hátha valaki épp most kezd el virtuális naplót írni, szerkeszteni. Előre szólok, leírva sokkal bonyolultabb, mint mikor az ember kattintgat jobbra-balra.

Nos, a blogspot elég egyszerűen kezelhető, egyelőre csak ezt ismerem tüzetesebben, és van még felfedeznivaló a témában.Ha már létrehoztunk egy blogot, csinosítsuk is, szerintem fontos a külcsín.

Hátteret nagyon egyszerűen állíthatunk, a "Tervezés" fülecske alatt rákattintunk a Sablontervezőre, itt kiválaszthatunk mindenféle, már elkészített sablont, hozzá betűszínt, háttérszínt, keretszínt stb.

Ha egyedi hátteret akarunk beállítani, arra is több lehetőség van, amit én használok, az a következő:
-válasszuk ki a Tervezés/Sablontervező-ben az egyszerű sablont (ez a "minima" nevezetű) Ha már itt vagyunk, eljátszogathatunk a betűszínekkel is, bár igazi jelentőssége akkor lesz, ha már van hátterünk (elég kellemetlen az olvasó számára sötétzöld háttéren sötétzöld betűszínt olvasni...)
-ha van lementve kedvenc háttérképünk, viszonylag egynemű, vagy legalábbis kerettel ellátott, tegyük fel nyilvános képtárra. Én pl most a www.tar.hu oldalt használom erre a célra. A kiválasztott képre kattintva a böngésző-sorban megtalálhatjuk a kép pontos nevét-helyét. Ezt kimásoljuk (rákatt jobb gomb/szerkesztés/másolás) és majd a blogspoton megkeressük a következő helyet: Tervezés/HTML kód szerkesztése, és itt kicsit lejjebb görgetve a feljövő ablakot, megkeressük a következő sorokat:

body {
background:#ffffff;
background-image: url("http://img0.tar.hu/minyu/img/83191954.jpg");
background-position: center;
background-repeat:no-repeat;
background-attachment: fixed;};

Valószínűleg nem pontosan így fog szerepelni, a lényeg, hogy a body { -részt kell keresni. itt az url( ) részben a zárójelek közé kell bemásolnunk, figyeljünk a " " macskakörömre! Az ezután következő részek azt teszik lehetővé, hogy a hátterünk középen legyen, ne ismétlődjön, ha kisebb, mint a képernyő, és görgetéskor is fixen maradjon.

"Előnézetben" megnézzük, hogy mit alkottunk, kell-e a színeken változtatni, tényleg tetszik-e stb, majd ha elégedettek vagyunk a látottakkal, akkor "Sablon mentése" és kész is. A továbbiakban elegendő csak a background-image: url(" "); részt módosítani.
Hátteret találsz pl nálam itt: http://kep.tar.hu/minyu/50680392?o=0 , de figyelni kell, hogy a képre kattintva új ablakban megnyíljon a kép teljes nagyságban, és ekkor a böngésző sorban lévő névból csak a .jpg-ig kell kimásolni, a #szám már nem kell.
Természetesen lehet más nyilvános képtárból is keresni, pl itt:
http://delightfuldots.blogspot.com/ (ha a 3 coloumn-ra kattintunk, megkapjuk a használati útmutatót, itt is elég a "http://képnév" részt bemásolni a mi blogunkba.


Huhh, mikor belefogtam, nem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz megfogalmazni. Remélem, hasznos volt ez a pár infó, ha kérdés van, nosza, szívesen segítek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése