2010. október 3., vasárnap

Ferdinándi recept

Közkinccsé teszem családi örökségünket. Nagymamámtól tanultam, és mikor ezt sütöm, mindig arra az alkalomra gondolok, mikor együtt megcsináltuk és lediktálta a receptet.

Ebből a mennyiségből 1 nagytepsinyi és egy fél kistepsi jön ki általában.

Hozzávalók:
5 dkg élesztő, 2 bögre tej, kb 15-20 dkg darált dió, 50 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 10 evőkanál cukor, 1 kocka Rama, kiskanál só. + liszt a gyúráshoz, kevés tej és cukor a kenéshez

Elkészítés:
  • Az élesztőt 1 nagy bögre langyos tejben kevés cukorral felfuttatom.
  • 1 "kis zacskónyi" diót ledarálok (mami is így mondta) - kb 15-20 dkg lehet.
  • A lisztet a tojássárgákkal, 1 kiskanál sóval, 2 kanál cukorral és a felfuttatott élesztős tejjel fakanállal elkeverem. Ha szükséges, hozzáadok még egy bögre tejet (nekem általában szükséges), úgy, hogy sűrűbb állagú masszát kapjak, mint a nokedlitészta. Kelesztőtálba teszem, a tetejét meglisztezem és 1 órát kelni hagyom meleg helyen.
  • 1 kocka Ramat géppel összekeverek 8 evőkanál cukorral és a ledarált dió felével.
  • Mikor a tészta megkelt, jól meglisztezett deszkán gyúrom kicsit, összedolgozom, hogy nyújtható legyen, és hosszúkás téglalap alakúra, 8-10 mm vastagságúra nyújtom. (én általában 2 részre osztom nyújtás előtt, mert könnyebb kisebb adagot kinyújtani)
  • Megkenem a diós-vajas masszával és meghintem a maradék darált dióval (ha a tésztát 2 adagra osztottuk, akkor figyeljünk, hogy maradjon a 2. adagra is)
  • Feltekerem, hogy jó hosszú tésztatekercset kapjak, és 2 cm-es csigákra vágom.
  • Kivajazott tepsibe teszem, kb 1-másfél ujjnyi helyet hagyva a csigák között.
  • Ha megtelt a tepsi, begyújtom a sütőt, így addig, amíg felmelegszik, addig is kel a tészta a tepsiben.
  • Kb 180 fokon szép pirosra sütöm.
  • Miután megsült, kiveszem és a tetejét kenőtollal langyos cukros tejjel locsolom.
Ez a tegnapi eredmény (fele)














És anyum régebbi Ferdinándija:

1 megjegyzés: