2011. május 2., hétfő

Dugott-galuska leves

Tegnap a Zurammal dugott-galuska levest csináltunk. Nem tudom pontosan hogyan kell leírni, de nagyon finom lett. Mivel nem annyira ismert ételről van szó, így mondtam a Zuramnak, írja le a receptet (az én reszortom csak a tészta gyúrás-nyújtás) Nagyon laktató és nem éppen Norbi update.

Hozzávalók:

15 dkg szalonna (füstölt jobb)
1 fej hagyma
2-3 db sárgarépa
2 db petrezsenyemgyökér
2 db krumpli
kis darab zeller
30 dkg liszt
1 tojás
1-1 fej paradicsom és paprika
pirospaprika, bors, só, víz

A szalonnát apró kockákra vágom és egy kisebb serpenyőben kisütöm a zsírját. A zsír felét, a szalonnákkal együtt a levesfőző edénybe teszem. A visszamaradt zsíron megpirítom az apró kockákra vágott hagymát, majd  a tűzről levéve egy csapott evőkanál pirospaprikával és egy csipet borssal összekeverem (Ezzel fogom a tésztát megkenni). Közben az apró kockákra, vagy karikákra vágott zöldségeket, a főzőedénybe már átöntött szalonnás zsíron picit megpirítom. Ahogy kicsit levet engedtek a zöldségek sózom ill. egy mokkáskanálnyi pirospaprikával fűszerezem, majd annyi vizet engedek rá ami bőven ellepi.
A lisztből, a tojásból és egy kávéskanál sóból, kevés vízzel tésztát gyúrok és kb 1-2 mm-esre kinyújtom. Ebben a gyerekek is örömmel segédkeznek. 
 Megkenem a paprikás hagymás zsírral, majd háromszög alakú darabokat vágok ki belőle, amit az egyik oldalánál fogva felgöngyölök (mint egy szivart) és csomót kötök rájuk.

Ha a zöldségek már majd nem megpuhultak, felengedem őket vízzel, és beléjük teszem a galuskákat, ill a felvágott paprikát és paradicsomot.
kb. 15-20 perc alatt készre főzöm. (Ha a galuskák feljönnek a leves tetejére akkor megfőttek.)
Esetleg (nem friss zöldségek esetén),  1-2 leveskockát lehet bele tenni.

Friss fehér kenyérrel tálalom - Jó étvágyat!

2 megjegyzés: