2010. december 13., hétfő

Krupp III.

Na, még pár szó magáról a kruppról, tájékoztató jelleggel, bár mamár ugye beírod a gugliba, hogy krupp és kismillió tudományosan, szaknyelven vagy csak tapasztalatból íródott információt olvashatsz róla.

Szóval a krupp tulajdonképpen nem betegség, hanem tünetegyüttes. Többféle betegség folyományaként kialakulhat, legtöbbször valamilyen felsőlégúti vírusos fertőzés kapcsán (esetünkben egy szimpla nátha eredményeképpen vagy inkább kísérőjeként)
Ilyenkor a légcső nyálkahártya megduzzad, és a levegő nehezen jut le a tüdőbe.
Legtöbbször csecsemőknél és kisgyermekeknél fordul elő (érdekesség, hogy fiúknál gyakoribb), mert minél kisebb a gyermek, annál szűkebb még a légút átmérője. Egy egyéves kisgyereknek a hangszalagok alatti légcsöve kb. négy mm átmérőjű. Ha ebben egy 1 mm-es körkörös duzzanat keletkezik, az már 70%-al csökkenti a levegő útját.

A kruppos gyerek száraz, "ugatásszerűen" köhög, nehezen veszi a levegőt, mellkasa "behorpad". A legfontosabb ilyenkor, hogy azonnal vigyük a gyereket hidegre. Ilyenkor télen ablakba, erkélyre (persze az első sokk után gyorsan öltöztessük fel, vagy takarjuk me, nehogy tüdőgyulladást is kapjon), nyáron dugjuk hűtőbe (nem vicc, tényleg!!!) Próbáljuk megnyugtatni, mert ha megijed, még jobban zilál, még rosszabb lesz a helyzet. Ha nagyon fullad, azonnal hívjunk mentőt (nem ügyeletet, mentőt!) és feltétlenül mondjuk hogy kruppos rohama van a gyereknek. Ha van, kapcsoljuk be a hidegpárásítót, tehetünk bele konyhasót vagy Salvusvizet is, ezek jól oldják a nyákot. Hidegpárásító hiányában hidegvizes lepedőt tehetünk a szobájába, de ne a radiátorra, a meleg pára nem tesz jót.

További részletes leírást találtok itt:
http://www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view/Krupp?id=370

1 megjegyzés: