2010. december 3., péntek

"Szaloncukor, csokoládé, jaj de jó..."

Zuram minap új oldalát villantotta meg (azért valljuk be, 15 éves ismerettség után zönmagában nagy szó):
Kiderült, hogy tud szaloncukrot csinálni! Méghozzá nem is akármilyet! Rumos-mazsolás-narancsos-nagyonfincsiset
Az alapreceptet itt találta, de módosította az összetevőket, az itthon fellelhető alapanyagok szerint. Tehát nekünk ez vált be:
Hozzávalók :
1/2 kg cukor, 1,5 dl víz, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 10 dkg nagyon apróra vágott mazsola, 20 dkg darált dió, 10 dkg darált keksz (Győri Édes eredeti recepteset használt, ha valaki nem akarja annyira édesre, akkor jó a sima háztartási keksz is.) 1 narancs héja,  kb 3 teáskanál rumaroma
Mázhoz:
kb. 200 gr tortabevonó, 3 dkg vaj, ha szükséges, kicsi forró víz, ezeket gőz fölött összeolvasztjuk

Így készül:
A cukrot felforraljuk a vízzel. Akkor jó, ha kicsepegtetve már nem terül el. A tűzről levéve kevergetjük, amíg fehéredni nem kezdett, ekkor hozzáadjuk  a csokit és a vajat. Kicsit hűtjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót, és összegyúrjuk.
Szaloncukrokat, korongokat vagy egyéb formákat alakítunk belőle, és az olvasztott tortabevonóba mártogatjuk, majd sütűpapírra tesszük, és hagyjuk hűlni. Ha megdermedt a csokimáz, be lehet csomagolni, mi olyan csillogós celofános, alus csomagolópapírba tekertük.

Próbáljátok ki, nagyon fini!


1 megjegyzés: