2010. december 24., péntek

Zserbó recept - közkívánatra

Nincs is nagyobb elismerés annál, mint ha a süti receptjét elkéri a szomszédasszony, mert annyira finom lett. Hízik is a májam... A receptet déditől kaptam, és most továbbörökítem, hogy más is élvezhesse.

Hozzávalók a tésztához:
500 gr finomliszt, 250 gr vaj/margarin (én vajjal csináltam), 100 gr porcukor, 1 tasak vaniliás cukor, 1 tojás, 1 dl tejföl, fél dl tej, 25 gr élesztő, 1 kockacukor, 1 csipet só.
Hozzávalók a töltelékhez: 
300 gr darált dió, 200 gr porcukor, 1 citrom reszelt héja, 300 gr baracklekvár, 
Hozzávalók a mázhoz:
200 gr ét tortabevonó, 50 gr vaj

A töltelékhez a darált diót a porcukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy kb 30x40-es tepsit.
A tésztához a tejet meglangyosítjuk elkeverjük a kockacukorral (kockacukor híjján én 1 kiskanál kristálycukrot tettem bele) és az élesztővel meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaniliás cukrot, csipet sót és a tejfölt, összegyúrjuk és cipót formálunk belőle. 4 részre osztjuk és cipócskákat gömbölyítünk belölük. Lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót és a tepsibe terítjük. Megkenjük a baracklekvár harmadával, megszórjuk a cukros dió harmadával. Ráterítjük a második cipóból nyújtott lapot, kenünk, szórunk, majd jön a 3. nyújtott lap, kenünk, szórunk és végül a negyedik  tésztalap. Tetejét villával megszúrkáljuk, a széleit lenyomkodjuk és 1 órán át pihentetjük. 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. 
A mázhoz gőz fölött felolvasztjuk a csokit, hozzáadjuk a vajat és simára keverjük, majd a kisült tészta tetején elsimítjuk. Fogyasztásig hűvös helyen, de nem a hűtőben tároljuk.
Mélyhűthető, de mi még nem jutottunk el odáig, hogy maradjon mit tenni a fagyóba.

Jó étvágyat mindenkinek!

1 megjegyzés:

  1. Köszönjük a receptet, reméljük a miénk is olyan fini lesz, mint amilyet te csináltál:)

    VálaszTörlés