2011. április 13., szerda

Óvoda vs. iskola

Már jó régóta fogalmazódik bennem a bejegyzés szövege, de valahogy sehogy se akaródzott leírni. Most belekezdek, aztán majd meglátjuk, alkalmasnak találom-e a közlésre.

Az alaphelyzet ugye az, hogy az a gyermek, aki 2011.05.31-ig betölti a 6. életévét, iskolakötelessé válik a 20110/2012-es tanévtől. Mivel Nándor május 10-én született, így ő is beleesik ebbe a periódusba, tehát mehet iskolába.
A cím persze azért van, hogy előrevetítsem mondandóm lényegét, azaz vívódásom  vívódásunk tárgyát: menjen-e a gyerek szeptembertől iskolába. 
A válasz azért nem egyszerű, mert aki ismeri Nándit, az tudja, hogy már 4 évesen olvasott, 2 évesen az összes betűt és számot megnevezte (kedvenc az X és a W volt), emellett hihetetlen apróságokat megfigyel, megjegyez. 
Ugyanakkor (amit sokan nem látnak) néha nagyon nehezen lehet kizökkenteni a saját kis világából és csoportban sokszor nem együttműködő (ha leülök mellé feladatlapozni, akkor örömmel megcsinálja, de ha közösségben van, akkor nem akarja), és sokszor érzem azt, hogy későn érő, szinte mindent egy évvel később csinált, mint társai.

Év eleje óta kommunikálunk az óvónénikkel, hogy hogy halad, kinek mi a véleménye, menjen, maradjon, az én álláspontom kb hetente változott... Végül arra döntöttem döntöttünk, hogy elmegyünk nevelési tanácsadóba iskolaérettségi vizsgálatra és kérjük az ő szakvéleményüket, tanácsukat a hogyantovábbról. 
Na, az egy külön bejegyzést megérne, hogy hogyan éltem meg a dolgot és a szituációt, ha valaki nagyon kíváncsi rá, priviben megírom. 
A lényeg: Nándor okos, jó a memóriája, intelligenciája "Raven-teszttel" az átlagnál jobb. DE nem javasolják, hogy menjen iskolába. Én megnyugodtam. Egy évig még gyerek marad, játszik, fejlődik. A Zuram elkeseredett, hogy nem teljesítette a szintet. (na, majd kapok az orromra, hogy ilyet le merek írni, úgyhogy gyorsan olvassátok, mert holnap biztos cenzúrázza)  

Az óvoda vs. iskola párharcban idén a ovi győzött. Nándi jövőre nagycsoportos lesz (Csongi meg ha minden jól alakul kiscsoportos, háháááj, reszkessetek ovónénik, a Nyikák támadnak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése